Wednesday, July 1, 2009

Monalisa Private Wealth Advisor (Monalisa)

Mahadi Nekad Caburi Bidang Saham

Percaya atau tidak, tatkala rakan lain masih terkial-kial mencari pekerjaan dan 'memburu' kemewahan hidup, dia sudah bergelar jutawan muda, memiliki kereta Jaguar, S-Type dan menetap di sebuah kondominium mewah di Damansara Perdana, Petaling Jaya, ketika baru berusia 22 tahun.

Tidak setakat itu, dia yang kini berusia 25 tahun boleh katakan sekadar 'goyang kaki' menjana pendapatan tahunan RM500,000 sebagai Pengurus Agensi Pelaburan Saham Amanah menerusi syarikatnya, Monalisa Private Wealth Advisor (Monalisa), yang dibuka Februari lalu dan berpejabat di Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur dan Jelutong, Pulau Pinang.


Itu tidak termasuk pendapatan restoran miliknya, Restoran Da' Bomb di Seremban, Negeri Sembilan dan butik pengantin Ita Collection, yang beroperasi di Bayan Baru, Pulau Pinang, selain turut meraih pendapatan melalui siri ceramah dan latihan pelaburan saham di bawah kendalian agensinya, Monalisa.

Benar seperti kata orang, tuah ayam nampak pada kakinya, nasib orang tiada siapa tahu. Itu gambaran tepat kepada Mahadi Badrul Zaman yang kini mengecapi kejayaan sebagai perunding kewangan unit saham amanah yang diceburinya sejak April 2004.

Pun begitu, tiada kejayaan dapat dinikmati dalam sekelip mata tanpa perlu bersusah payah, memiliki sikap berani dan pengorbanan.

Mengimbas pengalamannya, selepas menerima Diploma Sains Aktuari dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada 2003, Mahadi membuat kejutan dalam keluarganya apabila memilih untuk bekerja sebagai perunding kewangan unit saham amanah di Southern Bank Berhad (SBB) yang kini dikenali sebagai Commercial International Merchant Bank (CIMB).

Tindakannya mendapat tentangan keluarga dan rakan kerana dianggap tidak menepati kelayakan pendidikan dimilikinya, tambah pula bidang itu (pelaburan saham amanah) kurang mendapat perhatian dan sambutan lagi.

Namun, Mahadi mempunyai pandangan berbeza dan memasang nekad meneruskan minat bekerjaya dalam bidang berkenaan. Dia juga percaya pekerjaan itu menjanjikan pendapatan lumayan.

"Segala-galanya bermula apabila melihat kejayaan rakan, Aida Nurlin, yang lebih dulu menceburi bidang ini ketika itu.

"Dalam usia muda (24 tahun ketika itu), dia mampu memiliki kereta dan kediaman mewah. Bagi saya, pencapaiannya 'luar biasa' kerana mampu hidup mewah pada usia seawal 20-an.

"Itu memberi rangsangan kepada saya. Saya percaya boleh berjaya seperti dia (Aida)," katanya yang berasal dari Pulau Pinang.

Mahadi berkata, pada awal kariernya sebagai perunding saham amanah, pelbagai dugaan dan cabaran dilalui ketika berusaha mendapat pelabur yang sanggup melaburkan wang mereka.

Malah, katanya, pada bulan pertama, dia gagal mendapatkan seorang pelanggan yang hendak berbuat demikian.

"Cabaran utama dalam kerjaya ini adalah mendapatkan pelanggan. Tambah pula ia membabitkan pelaburan wang yang bukan sedikit jumlahnya, ia mencecah jutaan ringgit.

"Tanpa pengalaman, sukar meyakinkan pelanggan bahawa pelaburan mereka pasti memberi pulangan setimpal. Namun, itu proses pembelajaran yang perlu ditempuhi sebagai perunding (unit saham amanah)," katanya.

Dengan hanya menunggang motosikal Honda EX5, Mahadi berulang alik sekitar Kuala Lumpur, Petaling Jaya dan Shah Alam untuk mendapatkan pelanggan.

Katanya, sehingga bulan kedua dia masih gagal beroleh pelanggan, namun usahanya berbaloi pada bulan berikutnya apabila ada pelanggan mahu melabur dengannya membabitkan jumlah pelaburan RM100,000.

"Sejak mendapat pelanggan itu juga nasib saya terus berubah, tuah seolah-olah mengiringi saya kerana pelanggan datang tidak putus-putus. Selama lima bulan, saya mampu goyang kaki kerana pelaburan yang saya peroleh mencecah jutaan ringgit.

"Dengan pelaburan sebanyak itu, komisyen yang saya terima semakin konsisten. Setiap bulan saya beroleh pendapatan antara RM40,000 hingga RM50,000.

"Malah, pernah saya mendapat komisyen mencecah enam angka selama beberapa bulan. Ia bagaikan mimpi menjadi kenyataan," katanya yang turut mengabadikan buku Jutawan Muda Dan Sifu.

Yang membanggakan, pencapaian 'luar biasa' yang diperoleh Mahadi turut mendapat pengiktirafan apabila dia menerima anugerah Top CEO (2004), Youngest Million Dollar Producer, Top Manager di Platinum 2 dan Pengurus Agensi Termuda di CIMB Wealth Advisor Berhad.

Menurut Mahadi, di sebalik kejayaannya, pendorong utama yang membuat dirinya cekal, tabah dan tidak pernah putus asa mengejar kejayaan adalah ibunya, Hamidah Fateh Mohammad 54, yang bekerja sebagai guru di Sekolah Kebangsaan Bukit Gelugor, Pulau Pinang.

Katanya, walaupun dia sudah senang, ibunya masih 'bersemangat' bekerja sekalipun puas dipujuk supaya berhenti kerja.

"Saya mampu beri apa saja kepada ibu. Namun ibu beritahu saya, itu bukan alasan untuk dia berhenti kerja dan menghabiskan masa sekadar duduk di rumah.

"Ibu memang tidak pernah jemu dan sentiasa bersemangat dengan kerjayanya. Ia membuka mata saya dan ibu juga menjadi contoh terbaik untuk menjadi teladan kepada diri saya," katanya.

Mengenai kerjayanya, kini Mahadi menggiatkan usaha untuk membuka cawangan agensi syarikatnya di Johor dan mensasarkan pembukaan itu tahun depan.

Katanya, dia memilih untuk melebarkan sayap di tiga negeri dan bandar utama, iaitu Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor kerana ia berpotensi untuk mendapat pelabur selain faktor penduduk.

"Setakat ini saya mengendalikan seramai 250 perunding. Dalam masa sama, saya berusaha menambah perunding.

"Ini adalah peluang untuk berubah, tiada yang mustahil untuk mengecapi kejayaan asalkan ada kemahuan, di situ ada jalan.

Agensi yang saya buat ini adalah pengantara kepada sesiapa yang ingin berjaya berkongsi pengalaman dan bersedia membuka jalan mencapai impian orang lain," katanya.


Profil Usahawan Kreatif

Nama : Mahadi Badrul Zaman

Usia : 25 tahun

Lahir : 19 April 1983

Jawatan : Pengurus Agensi Pelaburan Saham Amanah, Monalisa Private Wealth Advisor

Pendidikan : Diploma Sains Aktuari, Universiti Teknologi Mara (UiTM)

Adik-beradik : Bongsu daripada dua beradik

Anugerah : Top CEO (2004), Youngest Million Dolar Producer, Top Manager di Platinium 2 dan Pengurus Agensi Termuda di CIMB Wealth Advisor Berhad


Tip Usahawan Kreatif

Utama Prinsip 'Berani Berubah'
Sejak berkecimpung dalam pelaburan saham amanah, bermula daripada agensi perunding, Commercial International Merchant Bank (CIMB) Wealth Advisor sehingga mampu membuka syarikat sendiri, Monalisa Private Wealth Advisor (Monalisa), Mahadi Badrul Zaman boleh berbangga kerana berkemampuan beroleh lebih 1,000 pelabur individu dan 30 pelabur korporat.

Namun, Mahadi berkata, dengan pencapaian membanggakan itu tidak bermakna dia berpuas hati dan hanya sekadar duduk diam menanti wang komisyen untuk menjana pendapatan daripada pelabur sedia ada.

Katanya, bagi perancangan masa depan, dia mensasarkan peningkatan lebih sekali ganda jumlah pelabur atau pelanggan di bawah kendalian syarikatnya seramai 2,500 pelabur individu dan 100 pelabur korporat menjelang 2009 hingga 2010.

"Untuk itu, saya merancang menambah bilangan perunding dalam syarikat. Ia penting bagi mendapatkan pelanggan yang berpotensi, sekali gus mampu meraih lebih banyak pelaburan dalam syarikat.

"Setakat ini Monalisa hanya mensasarkan 250 perunding, saya sasarkan penambahan seramai 120 orang, terutama apabila cawangan baru di Johor Bahru dibuka," katanya.

Menurut Mahadi, bagi merealisasikan hasratnya, dia berusaha melahirkan perunding berwibawa dan ada karisma dalam syarikatnya.

Katanya, ramai orang yang mahupun berniaga memasang impian untuk hidup senang dan mewah, tetapi tidak mengetahui jalan betul berbuat demikian.

"Melalui Monalisa, saya tidak menghadkan kriteria individu yang hendak menjadi perunding, amanah saham, asalkan ada kemahuan.

"Di sini (Monalisa), saya ada formula untuk merealisasikan impian itu tanpa perlu meninggalkan kerjaya atau perniagaan mereka," katanya.

Kata Mahadi, bagi melahrikan perunding yang dimaksudkan, dia menjalankan kursus, ceramah dan latihan secara intensif menerusi syarikatnya dengan kerjasama empat syarikat lain, iaitu Institut Da Vinci Genius, Pusat Kepimpinan JAG, Pusat Antarabangsa Lawrence Walter dan Akdemi Asian Master Sale.

"Dalam Monalisa, saya tekankan prinsip 'dare to transform' (berani berubah) sebagai motivasi kepada perunding baru yang ingin menerjah dunia pelaburan.

"Selain mencurah ilmu kepada perunding baru, saya ingin berkongsi rahsia mengenai pencapaian yang pernah saya peroleh," katanya.

Petikan Metro Ahad