Saturday, July 11, 2009

Jamu Mak Dara Sdn Bhd

Amalan Ibu Pencetus Kejayaan

Kata peribahasa, 'tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu'. Kata-kata itu sesuai ditujukan kepada dua beranak, Halimah Shuib dan Syed Muhammad Gadaffi Syed Ali.

Siapa sangka, dengan hanya satu produk - Jamu Mak Dara, ia menjulang nama kedua-duanya, malah dalam tempoh dua tahun kewujudannya, produk itu terus mencatat prestasi mengagumkan. Bermula dari satu paket jualan pada 2006, ia kini mencecah minimun 300 botol sehari.

Barangkali mungkin ramai mengenali jenama Jamu Mak Dara - produk berasaskan herba yang direka khusus untuk wanita dan lelaki bagi meningkatkan prestasi kesihatan.


Bagi yang menggunakan jamu itu, pasti terbayang wajah pengasasnya, Halimah Shuib dan mungkin menjadikan wanita ini sebagai contoh. Meskipun usianya 65 tahun, susuk tubuhnya persis anak dara, malah masih menawan dan ada tarikan.

'Penangan' Jamu Mak Dara membuatkan Pengarah Urusan Jamu Mak Dara Sdn Bhd (JMDSDN) yang juga anak keempat Halimah, Syed Muhammad Gadaffi, 35, tidak duduk diam.

Mungkin ini yang dikatakan rezeki dan tuah yang diiringi dengan kesabaran tinggi. Siapa menduga dua beranak itu yang pernah hidup melarat kini meniti kejayaan.

"Saya bersama ibu pernah berkongsi makan mee segera, tidak mampu bayar sewa rumah, bengkel membaiki kereta dijadikan rumah selama tiga tahun, tumpang rumah orang dan paling menyedihkan, ibu tidur dalam 'stall' (gerai tolak) selama dua tahun manakala saya tumpang tidur di rumah rakan berbangsa Cina," katanya yang dikenali sebagai Abib.

Melayari hidup anak kelahiran Kuala Lumpur (KL) itu, Abib dibesarkan di Selayang sebelum pulang ke kampung di Rengit, Batu Pahat, Johor untuk tinggal bersama nenek sementara ibunya bekerja di Genting Highlands sebagai tukang masak.

Kehidupannya sejak kecil hingga besar, mendidik Abib untuk berdikari. Pada usia sembilan tahun, Abib membantu ibunya menjual kuih-muih di Sekolah Rendah Kebangsaan Selayang Baru, Selayang.

Abib pernah dimarahi guru kerana berniaga, namun itu tidak mematahkan semangatnya mencari rezeki, malah dia mula menjual seawal jam 4 pagi di pintu pagar sekolah bagi mengelak dikenakan tindakan.

Ketika di Sekolah Menengah Batu Pahat, selain menjual kuih-muih, selepas waktu sekolah Abib bekerja di kedai makan dari tingkatan 1 hingga 5 bermula jam 3 petang hingga 2 pagi.

"Ketika di Rengit, ibu bekerja di Genting highlands, jadi saya urus diri sendiri. Untuk dapat duit belanja, saya kerja di kedai makan dengan gaji RM1 sehari.

"Duit yang ada saya guna beli buku, baju dan kelengkapan diri. Yuran sekolah juga saya bayar sendiri dengan duit ini dan ada juga minta bantuan guru untuk tolong jelaskan.

"Untuk jimat belanja, saya goreng lebihan makanan di kedai dan simpan untuk dibawa sekolah atau bawa bekal sekeping coklat sementara air paip dijadikan minuman," katanya.

Selepas tamat SPM (Sijil Pelajaran Malaysia), Abib berhijrah semula ke KL seorang diri dan ada cerita menarik yang disimpan rapi dalam kotak fikirannya selama ini.

"Saya ke KL berbekalkan RM30 saja iaitu duit gaji yang dikumpul selama 30 hari kerja di kedai makan. Saya naik bas dan dampai di Hentian Pudu Raya jam 4 pagi. Kebetulan ada operasi pihak berkuasa untuk menahan pendatang asing.

"Saya ditahan dan tak tau hendak ke mana, jadi seorang anggota polis mengajak saya tinggal sementara di kuaters polis Dang Wangi. Ketika itu ibu bekerja di istana Brunei sebagai tukang masak.

"Selama empat bulan saya tinggal di sana tapi bukan duduk saja, saya masak, basuh dan gosok baju serta kemas rumah. Mereka baik hati, malah beri duit belanja," katanya.

Selepas menetap lama di rumah itu, Abib berpindah ke rumah seorang rakan berbangsa Sikh di Sentul dan tinggal di situ hampir tujuh bulan.

Adib memujuk ibunya di Brunei supaya pulang ke KL dan apabila Halimah sampai di ibu kota, mereka berdua tidur di bekas bengkel kenderaan milik bapanya. Beralaskan kertas surat khabar serta lantai dan dinding yang ada kesan cat hitam, dua beranak itu hidup di sana selama tiga tahun.

"Dalam tempoh itu, saya bekerja sebagai penjual cadar. Ibu pula membeli gerai untuk berniaga menjual nasi campur. Masa itu memang sukar, sudahlah kami ditipu apabila membeli gerai berharga RM2,700 sedangkan harga sebenarnya hanya RM1,500, malah untuk dapatkan lesen sangat sukar sehingga saya terpaksa bermalam di depan bangunan DBKL untuk berbuat demikian," katanya.

Ketika masing-masing rancak bekerja, bengkel berkenaan diambil semula tuan tanah. Abib terpaksa menumpang tidur di rumah rakan berbangsa Cina manakala ibunya tidak mahu ikut sama, sebaliknya tidur di dalam gerai tolak terbabit.

"Ibu tidak mahu tidur di rumah rakan saya kerana berlainan bangsa dan dia sendiri buka kedai 24 jam sehari. Dia sanggup tidur di dalam gerai itu, malah untuk mendi pula dia terpaksa pergi ke hotel berdekatan dan perlu membayar RM1," katanya.

Selama dua tahun mereka hidup dalam keadaan begitu sehingga Abib mampu menyewa rumah di Segambut. Selepas itu Abib bekerja di Pasar Borong Online iaitu syarikat yang menjual ikan melalui internet.

Tugas Abib, dia bukan saja perlu mengambil ikan di pasar borong malah membeli ikan di pasar borong Selayang, menyiang dan menghantar terus ke rumah pelanggan.

Syarikat terbabit ditutup tidak lama kemudian dan berbekalkan pengalalaman yang ada, Abib membuka syarikat sendiri Imalimahahome yang menjalankan kegiatan sama.

"Ketika perniagaan semakain maju, kakitangan yang saya upah pula buat hal. Bukan saja dia berhutang dengna tauke ayam sebanyak RM10,000, malah van yang saya beli daripada rakan turut dilarikan.

"Ketika itu saya tak mampu nak bayar sewa rumah, malah terpaksa meminjam daripada rakan untuk bayar hutang ayam. Ketika ini saya terpaksa kongsi mi segera bersama ibu.

"Namun Tuhan Maha Kaya. Ketika saya dilanda masalah ada seorang rakan bisnes berbangsa Cina hubungi saya bertanya khabar dan apabila dia tahu masalah saya, terus dia bersetuju memberi bantuan RM6,000 sebagai modal untuk saya memulakan bisnes," katanya.

Dengan wang sebanyak itu, Abib bersama ibunya mengambil keputusan menjalankan khidmat katering, namun menghadapi masalah apabila ditipu serta lambat menerima bayaran daripada pelanggan.

Kerana menanggung beban hutang yang banyak, Abib menutup operasi katering dan kemudian menghasilkan buku resepi makanan tradisional Johor.

"Ibu ditemuramah seorang wartawan majalah mengenai buku resipi terbabit dan kemudian wartawan itu bertanya rahsia kecantikan ibu yang memiliki badan langsing dan cantuk. Kata ibu, dia amalkan jamu turun temurun dan wartawan itu berkata mengapa tidak dikomersialkan," katanya.

Berikutna itu, timbul idea menjadikan amalan Halimah memakan jamu sejak usia belasan tahun lagi sebagai satu perniagaan, malah wartwan terbabit turut menulis artikel mengenai jamu warisan itu.

"Melalui tulisan itu, ramai menghubungi untuk membeli dan kami bertungkus lumus menyediakan jamu secara paket. Kami hubungi pembaca yang menelefon dan hantar ke rumah merka tidak kira mereka minta sepaket atau banyak mana," katanya.

Abib berkata, nama Jamu Mak Dara yang digunakan itu diambil sempena nama panggilan neneknya di kampung yang dipanggil Mak Dara.

Sejak itu, perniagaan Jamu Mak Dara mendapat sambutan sehingga Abib kini berjaya membuka pejabat sendiri di Pusat Bandar Melawati, Hulu Klang.

Profil Usahawan Kreatif

Nama : Syed Muhammad Gadaffi Syed Ali

Usia : 35 tahun

Lahir : 12 November 1972 di Hospital Kuala Lumpur

Jawatan : Pengarah Urusan Jamu Mak Dara Sdn Bhd dan Yabibdotcom

Pendidikan : Sekolah Rendah Kebangsaan Selayang Baru, Selayang, Selangor dan Sekolah Menengah Tun Sardon Rengit, Batu Bahat, Johor

Adik-beradik : Keempat daripada enam beradik

Tip Usahawan Kreatif

Satu Produk Baru Setiap Dua Bulan
Bukan satu, tetapi ada 12 produk keluaran syarikat Jamu Mak Dara Sdn Bhd (JMDSB) sejak ia ditubuhkan dua tahun lalu. Ini bererti, kurang dua bulan, satu produk baru dipasarkan.

Keadaan itu menunjukkan bagai ada tarikan atau boleh diibaratkan seperti 'pisang goreng panas' sekali gus membuktikan jamu itu ada pengikut sendiri.

Mengulas lanjut, Abib berkata, penggunaan herba sepenuhnya dalam setiap produk antara faktor Jamu Mak Dara jadi pilihan.

"Kami menggunakan sepenuhnya herba bagi menjamin kualiti produk. Bagi memastikan ia menepati piawaian ditetapkan, herba ini dihantar ke kilang pemprosesan di Raub, Pahang hasil kerjasama dengan syarikat Technology Park Malaysia Biotech Sdn Bhd.

"Produk kami diproses, dibungkus dan dilabel di sini selain dipantau kualiti jamu dan paling penting mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan," katanya.

Antara produk keluaran Jamu Mak Dara ialah set bersalin lengkap Ibu Halimah berbentuk serbuk dan kapsul, pilis, bedak sejuk, param, rempah mandi, bengkung, jamu pria serta kopi dan teh herba Al-Hansyee.

Ia dihasilkan daripada gabungan formula 32 jenis herba seperti misai kucing, ubi jaga, tongkat ali, manjakani, akar serapat, cabai pintal, cabai batik, halia padi, samba hantu, tahi angin, akar siak, jintan hitam dan cekor.

Abib berkata, setiap produk yang dihasilkan sangat dekat dengan kesihatan lelaki dan wanita, khususnya masyarakat Melayu.

"Setiap produk ada saling kaitan seperti set bersalin, param, rempah mandi dan bengkung. Jadi, kami gunakan herba yang ada untuk saling lengkap melengkapi," katanya.

Menurutnya, meskipun baru dua tahun beroperasi, dia mempunyai misi untuk memasarkan jamu Mak Dara ke pasaran global, terutama di Asia Barat dan Eropah.

Katanya, dua tempat itu menjadi tumpuan kerana ada pelancong dari negara terbabit sudah mencuba produknya dan menepati cita rasa mereka.

Selain itu, Abib kini dalam proses terakhir membuka sebuah spa berdekatan pejabatnya yang akan menggunakan produk Jamu Mak Dara, sekali gus menawarkan pakej atau perkhidmatan pada harga lebih rendah.

Petikan Harian Metro